Να θυμάστε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου, τα οποία παρέχουν προστασία από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία όλους τους μήνες του χρόνου. Σημαντικό είναι να μην ξεγελιέστε από τις μέρες όπου επικρατεί συννεφιά, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ακόμη και αν ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα.
Να χρησιμοποιείτε καπέλα με γείσο για την προστασία όχι μόνο των ματιών, αλλά και του προσώπου , καθώς τα βλέφαρα είναι πολύ επιρρεπή στην ηλιακή ακτινοβολία, εξαιτίας του λεπτού δέρματος στην περιοχή αυτή.
Να χρησιμοποιείται αντηλιακή κρέμα προσώπου και σώματος
Να μην κοιτάτε ποτέ απ’ ευθείας τον ήλιο χωρίς προστασία με γυαλιά ηλίου, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (έγκαυμα) της ηλιακής ακτινοβολίας στην ωχρά κηλίδα (κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού) , η οποία ονομάζεται ηλιακή ωχροπάθεια.


Να αγοράζετε γυαλιά ηλίου από πιστοποιημένα οπτικά καταστήματα.

Συμβουλές για τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου από οπτικά καταστήματα
Η κατάλληλη επιλογή γυαλιών ηλίου είναι σημαντική και εξαρτάται από τις ανάγκες και το lifestyle του ενδιαφερόμενου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχει πληθώρα επιλογών φακών.

Αρχικά τίθεται το θέμα του βαθμού της σκουρότητας του φακού. Πολλοί πιστεύουν ότι τα πιο σκούρα γυαλιά είναι και περισσότερο απορροφητικά. Αυτή η άποψη φαίνεται να μην ισχύει, καθώς ένας πιο ανοιχτόχρωμος φακός μπορεί επίσης να είναι εξίσου απορροφητικός στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η απορροφητικότητα είναι θέμα τεχνολογίας και κατασκευής του φακού. Αυτός σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει η κατάλληλη πιστοποίηση από το οπτικό κατάστημα, η επιλογή του φακού είναι προσωπική επιλογή.

Για αυτούς που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα γυαλιά οράσεώς τους μαζί με γυαλιά ηλίου, μια ενδιαφέρουσα λύση είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί. Οι φακοί αυτή έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουν πολύ γρήγορα στο φως του ήλιου και να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ αποχρωματίζονται στους εσωτερικούς χώρους.

Οι πολωτικοί  (polarized) φακοί είναι επίσης ευρέως διαδεδομένοι τα τελευταία χρόνια. Οι φακοί αυτή παρέχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο ακτίνων φωτός ορισμένης κατεύθυνσης. Αυτή η τεχνολογία λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει δραστικά τις πλάγιες αντανακλάσεις του φωτός. Είναι ιδιαίτερα ξεκούραστοι στην οδήγηση και στην παραλία και κάνουν τα χρώματα να φαίνονται πιο έντονα και ζωηρά.