Το φως του ήλιου δεν θαμπώνει απλά τον οδηγό, αλλά προκαλεί και συσπάσεις στο πρόσωπο του, εφόσον δεν χρησιμοποιεί γυαλιά ηλίου, οπότε κουράζεται γρηγορότερα!

 

Ποτέ μην οδηγείτε τις καλοκαιρινές ημέρες χωρίς γυαλιά ηλίου, γιατί μπορεί να εμπλακείτε ευκολότερα σε ατύχημα. Είναι προφανές, ότι τα σκούρα κρύσταλλα αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό το θάμπωμα του οδηγού από την έντονη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια, ενώ σε αυτό συμβάλλουν και τα αλεξήλια, που πρέπει επίσης να τα κατεβάζουμε, όταν βρίσκεται ο ήλιος χαμηλά.

Μία άλλη παράμετρος ωστόσο, την οποία γνωρίζουν μόνον ελάχιστοι οδηγοί, αφορά την κούραση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ειδικός του γερμανικού οργανισμού TUV Ρηνανίας, «όταν κάθεσαι το καλοκαίρι χωρίς γυαλιά ηλίου στο τιμόνι, νιώθεις μετά από 45 λεπτά τόσο κουρασμένος, σαν να είχες οδηγήσει κανονικά τρεις ώρες». Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο χωρίς γυαλιά με σκούρα κρύσταλλα υποχρεωνόμαστε να οδηγούμε μισοκλείνοντας τα μάτια και αυτό κουράζει όντως τον οργανισμό μας. Αντίθετα, με τα γυαλιά ηλίου χαλαρώνουν αισθητά οι μύες του προσώπου στο φωτεινό περιβάλλον και παραμένουμε πιο ξεκούραστοι. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια, ότι αυτό ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, απ΄ ό,τι στις βορειότερες, όπως η Γερμανία.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης τη χρήση γυαλιών με ποιοτικά κρύσταλλα, που φιλτράρουν αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, ενώ δεν πρέπει να είναι εντελώς μαύρα, ώστε να μην περιορίζουν την ορατότητα στο τιμόνι.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος, που κάνουμε εξαιτίας της τεμπελιάς μας -αλλά και της άγνοιας κινδύνου- είναι να μη βγάζουμε τα γυαλιά ηλίου μας, όταν μπαίνουμε με το αυτοκίνητο σε τούνελ ή σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως γκαράζ, κλπ. Πρόκειται για μία επικίνδυνη επιλογή, επειδή τα γυαλιά ηλίου κάνουν ακόμη εντονότερη την αντίθεση μεταξύ του φωτεινού περιβάλλοντος και του σκοταδιού στη σήραγγα. Ετσι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν τα μάτια στα νέα δεδομένα και οδηγούμε για κάποιο διάστημα με πολύ μειωμένη ορατότητα.

Αγοράζουμε πάντα λοιπόν γυαλιά ηλίου απο Οπτικά Καταστήματα!