Το να φοράτε γυαλιά ηλίου γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο. Και αυτό είναι για καλό. Τα γυαλιά ηλίου, που μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα χρώματα, σχέδια και υλικά, δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο στυλ μας και βοηθούν στο να ενισχύσουμε την προσωπικότητά μας. Επομένως, έχουν γίνει πλέον ένα από τα αγαπημένα μας αξεσουάρ.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Πρώτα απ' όλα, τα γυαλιά ηλίου έχουν μια ανυπολόγιστης αξίας προστατευτική λειτουργία έναντι της UV ακτινοβολίας.

Προστατεύουν τα μάτια μας από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις και αποτελούν την καλύτερη προστασία από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Αυτό ισχύει για ενήλικες και παιδιά, χειμώνα καλοκαίρι!

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα γυαλιά ηλίου να προστατεύουν τα μάτια μας και γιατί τα αυθεντικά γυαλιά ηλίου είναι πιο ακριβά και πολύ πιο προστατευτικά από τις απομιμήσεις.

 

1. Το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμικές ασθένειες
Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τον ήλιο και κατά συνέπεια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως ακριβώς προστατεύουμε το δέρμα μας από τον υπερβολικό ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακά ή μακριά ρούχα, έτσι και τα μάτια μας πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ηλιακή ακτινοβολία έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Εάν οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν κατευθείαν στα μάτια μας χωρίς κανένα φίλτρο, ειδικά σε νεαρή ηλικία, τότε μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη τύφλωση ή ακόμα και καρκίνο.

 

2. Το φως του ήλιου, η άμμος και ο άνεμος προκαλούν επώδυνο ερεθισμό στα μάτια

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν μόνο από τον ήλιο, παρέχουν επίσης προστασία έναντι πολλών άλλων παραγόντων κινδύνου.

Χιόνι
Εκτός από το γεγονός ότι τα γυαλιά ηλίου μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, μας προστατεύουν επίσης από την υπεριώδη ακτινοβολία και το ανακλώμενο φως στο χιόνι.

Το χιόνι αντανακλά το 80% των ακτίνων UV από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως τύφλωση χιονιού, όπου η λάμψη από τον ήλιο στην πραγματικότητα καίει τον κερατοειδή χιτώνα (corneal flash burn). Εάν κάνετε σκι, σνόουμπορντ ή πεζοπορία στο χιόνι (κάθε εποχή του χρόνου), παρακαλούμε να φοράτε γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν και προστατεύουν το κάτω μέρος των ματιών σας, λόγω της αντανακλαστικής φύσης του χιονιού.

Άμμος
Η άμμος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό και μόλυνση του ματιού. Επομένως, να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε στην παραλία ή παίζετε βόλεϊ. Μάθετε περισσότερα για το τι άλλο βλάπτει τα μάτια σας στην παραλία.

Άνεμος
Επιπρόσθετα, ο άνεμος μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει τα μάτια σας. Επομένως, τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία σε ιδιαίτερα θυελλώδεις καταστάσεις. Εάν είστε επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία ή σε θυελλώδεις συνθήκες, σκεφτείτε τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

 

3.Τα μάτια μας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση

Κάποιοι από εμάς επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης όρασης, για να μη χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής. Μια συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η LASIK. Η διόρθωση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό λέιζερ που ανασχηματίζει τον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή της ισχύος εστίασης.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μάτια βελτιώνονται σταθερά. Έτσι, είναι δυνατό να επιστρέψετε στη δουλειά λίγες μέρες μετά την επέμβαση και στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται δυσφορία κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, όπως ήπιος ερεθισμός και ευαισθησία στο φως, λάμψη ή φωτεινές κουκκίδες, σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού.

4. Οι φτηνοί φακοί χαμηλής ποιότητας κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια σας από όταν δεν φοράτε καθόλου γυαλιά

Παρόλο που τα γυαλιά ηλίου από σούπερ μάρκετ, από κατάστημα ρούχων, από βενζινάδικο ή από πωλητές σε παραλία είναι πολύ συνηθισμένα και φθηνά, συνιστούμε αυστηρά να μην γίνεται χρήση τους. Δυστυχώς, τα φτηνά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν συνήθως επαρκή προστασία από τον ήλιο και συνεπώς μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.

Ο λόγος είναι απλός: οι σκοτεινοί χρωματισμένοι φακοί οποιουδήποτε γυαλιού, είτε αυτό είναι ακριβό ή φθηνό, δημιουργούν διαστολή της κόρης του ματιού. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε καλύτερα σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Εντούτοις, η διαστολή της κόρης του ματιού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν οι σκούροι φακοί δεν προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του ματιού ανεμπόδιστα και να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καταρράκτης ή ο καρκίνος των ματιών (διαβάστε παραπάνω).

Επομένως, παρακαλούμε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας που φέρουν ειδική ετικέτα που εγγυάται 100% προστασία από την UVA και την UVB ακτινοβολία.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα προβλήματα αυτά είναι προσωρινά και εξαφανίζονται εντελώς μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μάτια πρέπει να προστατεύονται αυστηρά από το φως του ήλιου, τις ακαθαρσίες και τις καιρικές επιδράσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η χρήση γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας.