Τελευταίες αναρτήσεις

Τα μάτια μας και οι οθόνες των Η/Υ και της τηλεοράσεως

Πολύ συχνά οι χρήστες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πηγαίνουν στον Οφθαλμίατρο φοβισμένοι ότι η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή μπορεί να τους κάνει κακό στα μάτια. Επίσης οι γονείς είναι αναστατωμένοι και ανήσυχοι και πάρα πολύ συχνά διαπληκτίζονται με τα παιδιά τους, γιατί παρακολουθούν τηλεόραση ή ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μερικοί επίσης ανησυχούν και για την επίδραση του υπολογιστή στη γενική υγεία.

Η τηλεόραση και οι Ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μεγάλα επιτεύγματα της εποχής μας και θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά και λογικά, ώστε να είναι ωφέλιμα στις γνώσεις μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς πολλές φορές η κατάχρηση αυτών όσον αφορά το χρόνο παρακολούθησης, αλλά και όσον αφορά το περιεχόμενο μπορεί να αποβή επικίνδυνο ιδίως στα παιδιά. Θα μπορούσα να πω ότι αυτά (T.V. – H/Y.), είναι σαν την ευημερία των πλουσίων, που αντί για να ζουν σε καλύτερο περιβάλλον, να γυμνάζονται, να τρώνε υγιεινά, να κάνουν κοινωνικές επαφές, τα χρησιμοποιούν για να τρώνε πολύ και ανθυγιεινά, να πίνουν πολύ, να καπνίζουν πολύ να μη περπατάνε καθόλου, να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο για τσιγάρα στο περίπτερο, με αποτέλεσμα παχυσαρκία – αρτηριοσκλήρυνση – σακχαρώδης διαβήτης – εμφράγματα. Η τηλεόραση λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό μορφωτικό εργαλείο για όλους αν χρησιμοποιείται σωστά.
Κατά πρώτον τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση, διότι ενώ δεν τους προσφέρει τίποτε, έχει αποδειχθεί από μεγάλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από Έλληνα γιατρό, ότι κάνει τα παιδιά υπερκινητικά και μπορεί να αναπτύξουν αργότερα στη σχολική ηλικία το σύνδρομο ελαττωματικής προσοχής κατά το οποίο τα παιδιά έχουν προβλήματα συγκέντρωσης. Τα μεγαλύτερα παιδιά (3-6 ετών) δεν πρέπει να βλέπουν περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα και με αυστηρή επιλογή των προγραμμάτων. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και αυτά δεν θα πρέπει να κάνουν κατάχρηση και θα πρέπει η τηλεόραση να είναι στο καθιστικό του σπιτιού και ποτέ στην κρεβατοκάμαρά του. Έτσι τα προγράμματα θα παρακολουθούνται μαζί με τους γονείς και για να ελέγχονται, αλλά και για να γίνεται συζήτηση στα διάφορα θέματα που προβάλλονται και να γίνεται κριτική επ’αυτών.

Έτσι η τηλεόραση θα μπορεί να αποβεί ένα πολύ καλό μορφωτικό εργαλείο, διότι το περιεχόμενο του προγράμματος θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων σε εγκυκλοπαίδειες ή στο Internet. Είναι σίγουρο ότι αν οι μικροί μαθητές κοιμούνται ενωρίς (γύρω στις 9 το βράδυ) όπως επιβάλλεται για να ηρεμούν, να ξεκουράζονται και να μη λαγοκοιμούνται την άλλη ημέρα στο σχολείο τους, ο χρόνος που περισσεύει για παρακολούθηση τηλεόρασης είναι πολύ λίγος. Από πλευράς ακτινοβολίας η τηλεόραση και οι Η/Υ εκπέμπουν ελάχιστη και σχεδόν καθόλου επιβλαβή. Οι χρήστες Η/Υ παραπονούνται μερικές φορές για συμπτώματα από τα μάτια ή τον αυχένα. Από τα μάτια συνήθως παραπονούνται για πόνο, κούραση ή ξηρότητα, για θολή όραση, για δυσκολία εστίασης, για διπλωπία και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται είτε σε υπάρχοντα προβλήματα των ματιών και γενικά του οπτικού συστήματος που δεν έχουν αντιμετωπισθεί είτε σε ακατάλληλες συνθήκες στο χώρο εργασίας.

Μια λεπτομερής Οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να βελτιώσει αυτά τα ενοχλήματα. Είναι αλήθεια ότι μικρές διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. μικρός αστιγματισμός) που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προκαλούσε ενοχλήσεις μπορεί σε παρατεταμένη χρήση υπολογιστή να προκαλέσει πονοκέφαλο, κούραση και πόνο στα μάτια. Η χρήση των κατάλληλων γυαλιών συνήθως απαλλάσσει από το πρόβλημα.

Η ξηρότητα των ματιών που σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει, ιδία σε γυναίκες περί την κλιμακτήριο, μπορεί να επιταθεί αν η οθόνη ευρίσκεται κοντά στα μάτια λόγω εξατμήσεως των δακρύων από την θερμοκρασία της οθόνης και ελάττωση της συχνότητας που ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα. Η απομάκρυνση της οθόνης στη σωστή απόσταση που είναι 50-60 εκατοστά από τα μάτια η χρήση γυαλιών και η εφαρμογή ειδικών σταγόνων τεχνιτών δακρύων βελτιώνει το πρόβλημα.
Ο φωτισμός του δωματίου δεν πρέπει να είναι πολύ έντονος και τα έγγραφα να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος και στην ίδια απόσταση από την οθόνη. Η οθόνη θα πρέπει να είναι καθαρή για να μειώνονται οι αντανακλάσεις και σε έντονα συμπτώματα να γίνεται χρήση ειδικών γυαλιών αντι-ρεφλέξ. Οι χρήστες Η/Υ που έχουν πρεσβυωπία είναι καλύτερα να φέρουν πολυεστιακά γυαλιά ή μονοεστιακά προσαρμοσμένα από τον Οφθαλμίατρο για την απόσταση της οθόνης.
Επίσης πόνος στον αυχένα ή τους ώμους μπορεί να εμφανισθεί σε παρατεταμένη χρήση Η/Υ. Και σ’αυτή την περίπτωση η σωστή θέση ως προς το ύψος και την απόσταση της οθόνης, το σωστό κάθισμα που θα πρέπει να είναι κάθετο αλλά και τα συχνά διαλείμματα το αργότερο κάθε 2 ώρες, συνήθως απαλλάσσουν από τα ενοχλήματα. Έτσι λοιπόν παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα η χρήση τόσο της τηλεόρασης όσο και του Η/Υ μπορεί να μας προσφέρει πολλές πληροφορίες και δυνατότητες χωρίς επιπτώσεις ούτε στα μάτια ούτε στην υγεία γενικότερα.

Δημοσιεύτηκε στα: Νέα & Συμβουλές